Vi har i arkivet lavet nogle forsøg med at få ChatGPT til at oversætte dansk som det så ud fra ~550 år siden til nutidsdansk. Det viser sig at den faktisk er ganske god til det givet et par hints fra menneskelig hånd.
Vi forsøgte først med dette uddrag fra bogen “Gamle jydske Tingsvidner” af O. Nielsen (1882). Det er en samling af dokumenter om hvad vi i dag ville kalde retsager… Der er ikke meget materiale fra Uldum, men mænd fra Uldum og omegn blev kaldt til at høre sagerne.
Her er f.eks. en sag fra 1460. Hvis du kan læse den fra den originale skrift, så er det meget imponerende.
Jelling Syssel
8. april 1460
Vidnesbyrd om at Hygum blev opbygget af Nis Andersen af Låge
Til alle mænd, som ser eller hører dette brev læses, hilser vi bønder og ydmyge almue, som bor og bygger i Jelling Syssel, evigt med Guds og kongens fred, med dette åbne brev til alle dem, som nu er eller senere vil komme:
At år efter Guds fødsel 1460, tirsdagen efter palmesøndag, blev på det førnævnte ting på vores vegne sendt den hæderlige mand Hennik Nielsen af Låge, som på opfordring fremførte tolv lovkyndige og pålidelige mænd, nemlig:
-
Asleff i Øy
-
Jes Olufsen i Jelling
-
Jep Ulk
-
Thorkil Jensen i Uldum
-
Bertel Persen i Givskud Lund
-
Nis Jepsen i Jelling
-
Olaf Madsen i Tofthede
-
Jes Knudsen i Holtum
-
Olaf Madsen i Smedstrup
-
Anders Thomsen i Vindelev
-
Svend i Ødsted
-
Vilhelm i Bøgballe
Disse tolv nævnte mænd svor på deres ære og sandhed, at det var dem klart og vidnefast bekendt, at Nis Andersen af Låge, hvis sjæl Gud have, havde opbygget og boet i Hygum, og at han havde haft den i sin besiddelse og betalt skat og gæld for den så længe han levede. Der blev aldrig udtalt noget ondt eller fremført nogen indsigelser mod ham.
Efter hans død overtog hans hustru fru Bendit – hvis sjæl Gud også have – ansvaret for skat og gæld for nævnte Hygum, samt for en gård i Kollerup, som tidligere beboedes af Jes Kier, derefter af Jon, og nu af Anders Jensen.
For begge disse gårde var det almindeligt kendt og ubestridt, at ingen andre end førnævnte Nis Andersen og hans hustru fru Bendit bar ansvar for skat og gæld i deres levetid.
For at dette skal stå ved magt, som det her er skrevet, bevidner vi det med vores sysselsegl ophængt under dette brev.
Givet og skrevet år, dag og sted som før nævnt.
Her er en affotografering af bogen: